Bebek beslenmesi – Kuru meyveler

May 31, 2009 - 3 Yorum

Bebek beslenmesi – Fındık, fıstık ve çekirdekler yazımda çocuklarınıza ara öğün olarak veya atıştırmalık sunabileceğiniz yiyeceklerin bir kısmından bahsetmiştim. Ben genelde bu kuru gıdaları, yanında kuru meyvelerle beraber sunuyorum.

Kuru meyveler doğal yollarla kurutulduğu sürece, C vitamini hariç meyvenin tüm faydalarını da saklıyor. Çocuklar için yemesi yumuşak, tek tek elle yendiği için yolda veya parkta yemesi temiz ve kolay oluyor.

Kuru meyvelerin bir kısmının sadece atıştırmalıktan öte fayda ve amaçları da var. Örneğin bağırsakları düzene sokmak ve potasyum takviyesi yapmak bunlardan birkaçı.

Kuru kayısı: Türkiye’nin burada en yaygın bulunan ve satılan ürünü herhalde kuru kayısı. Yalnız Türk olup gün kurusu (sülfürle kurutulmamış) olanını bulmak zor nedense. A vitamini ve potasyum içeriyor. Bolca fiber içeriği ile bağırsakların dostu. Kabızlığa karşı ben kuru eriği daha başarılı buluyorum açıkçası. Ama içerdiği karoten ve antioksidan Lycopene ile yine günde bir kere alınmasında fayda var.

Kuru üzüm: (Raisins) Kuru üzüm benim en sevdiğim aburcuburum diyebilirim. Canım şeker veya tatlı türü birşey istediğinde ve bilinçsiz bir şekilde kendimi mutfakta bulduğumda kurtarıcım kuru üzümdür. Atta çantamızda bulundurmaya çalışırım. Çocuklar çok ufak yaştan itibaren damkları ile ezerek kuru üzüm yemeye başlayabilirler. Biz sabah kahvaltılarda yulaf ezmesinin içine koyuyoruz.

Kuru üzüm demir ve b vitamini içerir. Zaten kan yapar diye aklımdadır hep. Yazıyı hazırlarken öğrendim ki kadınların kemik sağlığı için de oldukça faydalı bir mineral içeriyormuş.

Kuş üzümü:(Currant) Kuru üzümden biraz daha farklı. Genelde yaprak sarmanın veya iç pilavının içinde yemeye alışmışızdır. Ama bu meyve de berry yani çilek ailesinden geldiği için o da birçok antioksidan özellik taşır. GLA (Gamma-Linoleic Acid, nadir bir Omega-6 essential fatty acid) ve potasyum içerir. Anti enflemetuar özelliği vardır. Bu sebeple romatizma ve arthritis e iyi gelir.

Kuru erik: (Prunes) Kuru mürdüm eriği bence her sabah bir bardak sudan sonra veya kahvaltı ile bir tane yenilmesi gereken bir kuru meyve. Bağırsakları en doğal yoldan düzenliyor. Aynı zamanda bağırsakları koruyormuş. A vitamini ve potasyum içeriyor ve antioksidan özellikleri var. Demir emilimini artırdığı gözlenmiş. Çocuklarınıza ufak ufak kuş üzümü kadar kesip verebilirsiniz.

Kuru incir: Ben incirin hastasıyımdır ve burada bulamadığım nadir meyvelerdendir. Kuru incir babamların bahçesindeki ağaçlardan yediğimiz içinden bal akan o koca koca mor incirlerin yanından geçmez ama (evet fena özledim, inşallah bu sene mevsiminde gelip yiyebilirim) yine ara öğün olarak yenilebilen kuru meyvelerdendir.

Enerjinizi yeniler ve tatlı ihtiyacınızı sağlıklı yolla takviye eder. Lif, potasyum, magnezyum ve demir içerir. Çocuklarla ilgisi yok ama tansiyona iyi gelir. Kalp ve kemik sağlığı için faydalı vitamin ve miraller içerir.

Yine bilmediğim birşey öğrendim. İncir ağacı yaprağı ve sıvısı diabet hastaları için anti-diabetik özellik taşıyormuş. Diyabet hastalarının alması gereken insülin miktarını azaltabiliyormuş. (Bu konuda lütfen doktorunuza danışın)

Kuru dut: (Mulberry) Dut ve kuru dut burada bulamadığım meyvelerden. Arada Türkiye’den paketle geliyor. Kuru dut kalsiyum, demir ve B vitaminleri ihtiva ediyor. Kansızlığa karşı birebir. Tadı da çok güzeldir, içerdiği şeker ile enerjinizi yeniler ve tatlı ihtiyacınızı doğal bir şekilde takviye eder.

Kuru yaban mersini: (Dried Cranberry) Berry yani çilek ailesinden faydalı bir meyve daha. Cranberry en iyi idrar yolları enfeksiyonu ilacı olarak bilinir. İdrar yolları enfeksiyonu olan hastalara bolca yaban mersini suyu (cranbery juice) içmeleri tavsiye edilir. Doğal antibiyotik ve antiviral özellikleri olduğu düşünülüyor. Berry ailesinden geldiği için antioksidan özellikleri de mevcut.

Tadı çok güzel ve tatlı bir kuru meyvedir. Atıştırmalık aldığınızda kuru üzüm gibi tıktık gider. Bu meyvede dikkat etmeniz gereken, meyvenin kendisi esasen çok ekşidir. En doğal markanın bile cranberry juice u 100% cranberry ihtiva etmez. Çok araştırdım. Tek başına çok ekşi olduğu için illa elma suyu vb meyve suları ile karıştırıyorlarmış. Hatta ilk meyva sıkacağımı aldığımda taze meyvesini alıp denemiş, suyunu çıkarıp ve zorla içim kıyıla kıyıla içmiştim. Bu yüzden kuru meyvesinin de fazladan şeker ihtiva edip etmediğine dikkat etmek lazım.

Meyve pestilleri: (Fruit leather) Meyve pestilleri aktarlarda kolayca bulabileceğiniz kurutulmuş meyve püreleridir. Bazıları kaynatılarak bazıları çiğden yapılır. Kaynatılarak yapılanlarda besin değeri kaybı olabilir. İçine kuruyemiş karıştırılabilir.

Hazır meyve pestillerinde fazladan şeker ve katkı maddesi katılma ihtimali olabilir. Meyve pestillerinizi evde de yapabilirsiniz. Super Baby Food kitabında bunun tarifi mevcut. Kuru meyveler bizi idare ettiği için hiç elim gitmedi açıkçası.

Kaynak: Whole Foods


Etiketler: ,
Kategoriler: Beslenme

«       |       »




"Bebek beslenmesi – Kuru meyveler" için 3 Yorum yapılmış.

  1. maydanoz says:

    Merhabalar,
    Beğendiğim blogunuza, maydanoz blog topluluğu arasında tanıtımı için bir sayfa ayırdım, selamlar.

  2. banu says:

    yine çok cömert bir yazı olmuş ellerine sağlık.
    Yanlız ‘Cranberry’nin türkçesi ‘Turna Yemiş’idir ve kızılcık benzeri bir bitkidir. Yaban Mersini (veya Likapa) ise ‘blueberry’ oluyor. Yaban Mersini artık Türkiye’de de taze olarak bulunmaya başladı.

  3. Pratik Anne says:

    Banu’cum,
    Duzeltme icin cok tesekkurler. Yazida da gerekli degisiklikleri yapayim.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Çocuklar için Beslenme Çantası Menü Tavsiyeleri | Pratik Anne

Bir Yorum Yazın

designed by GeCe for personal use of Pratik Anne