Kıpırcan'ın, sonradan kısmi olarak kulak enfeksiyonundan kaynaklandığını farkettiğim sinirlilik hali ve başka birkaç durum için ona nasihat vermeye çalışmaktansa böyle konuya ait hikayeleri olan resimli kitaplar almayı tercih ediyorum. Özellikle sakin olduğu zamanlarda ve de yatmadan evvel okuyoruz bu kitapları. Bazılarını pek sallamıyor, bazılarına ise takıyor. Defalarca okutturuyor. Hikayesini ezberliyor. Sorular soruyor, düşünüyor ve eminim kendini o karakterin yerine koyuyor. Benim herhangi bir sekilde "annecim, bak sen de böyle oluyorsun" dememe gerek kalmıyor. Sadece kitapların resimlerini inceleyip okuyoruz. Bu kitapların çoğunu kütüphanemize sürekli olarak almaya gerek duymadığım için, varsa mahalle kütüphanemizden ödünç alıyorum.
Sinirlilik halleri
When Sophie Gets Angry -- Really, Really Angry - Molly Bang
Bu kitabı Kıpırcan öyle tutmadı. Kız sinirlenince evden uzaklaşıp ağaca gidiyor. Ben de açıkçası çocukların bu kadar sembolizmi anlayıp anlayamayacaklarından emin olamadım. Sinirlenince evden çıkıp ağaç aramasın, Allah muhafaza.
How I Feel Angry - Marcia Leonard
Bu kitap biraz daha iyi. Sinirlilik kitaplarının çoğu, sinirlenmenin normal olduğu anlatmaya çalışıp, nasıl sakinleşilebileceğini vermeye çalışıyorlar zaten.
Okulda bir ara üğretmeni devamlı bir arkadaşına konsantre olduğu ve o arkadaşının başkaları ile oynamasına üzüldüğünü söylemişti. Ben de gitmişken kütüphaneden bunları da aldım.
Arkadaşlık üzerine
How to Be a Friend: A Guide to Making Friends and Keeping Them - Laura Krasny Brown
Kıpırcan'ın çok okuttuğu kitaplardan. Hikaye yerine tek tek örnekler verilmiş. Çizimleri çizgi film karakteri Arthur'u andırıyor. Zaten çizer aynı.
Making Friends - Fred Rogers
Fotoğraflı kitap. Karakterler çizgi değil. Bu açından değişik ve ilgi çekici. Çocukların gerçekçi ve oldukça güzel pozlarını yakalamışlar. Bu adamın kitaplarını seviyorum.
We Can Get Along: A Child's Book of Choices - Lauren Murphy Payne
Bu da hikayesiz ve örnekli bir kitap. Çizimleri de güzel. Severek okuduk.
Angry Octopus - Lori Lite
Çizimleri harika. Kıpırcan'ın seriden favorisi. Kitabı okumasak bile hikayeyi anlattırıyor. Bir kriz anında "oğlum ahtapot gibi nefes al sinirin geçsin" dedim ama beni duymadı sanırım. Yani işe yaramadı :)
A Boy and a Bear - Lori Lite
Bunu da seviyoruz. Uyku öncesi için. Zaten bir tanesini okuyunca hepsi aynı formatta geliyor.
A Boy and a Turtle - Lori Lite
Bunu çok okumadık.
Lori Lite 'ın tüm serisi
İndigo Ocean serisi altındaki sakinleşme, kendine güvenme ve rahatlama kitapları.
Bunlar daha evvel abilik ve paylaşma üzerine satın aldığım kitaplar.
Share and Take Turns - Cheri Meiners
Çok güzel bir kitap. Hem ben hem Kıpırcan çok beğeniyoruz.
Cheri Meiners komple örnek davranış serisi
I'm a Big Brother - Joanna Cole
Kardeş bekleyenlere tavsiye edebileceğim kitaplardan. Kardeş büyümüşse gerek yok.
It's Mine - Cheryl Wagner
Bu kitabı ne ben, ne de Kıpırcan çok tutmadık. Karakterler palyaço suratlı olduklarından olabilir.
Ben Hurry: A Lesson in Patience - Doug Peterson
Sabır üzerine bir kitap ama çok anlaşılmıyor. Yani ben mesajın ulaştığını düşünmüyorum. Yine de Kıpırcan'ın severek okuduğu kitaplardan.
D.W.'s Guide to Preschool - Marc Brown
Bunu da kütüphaneden öylesine almıştım. Kıpırcan bayıldı. Özellikle yeni yuvaya başlayıp da alışmaya çalışan çocuklar için ideal.








0 yorum yazılmış:
Yorum Gönder