Chicago Halk Kütüphanesi – Chicago Public Library

Sep 14, 2009 - 0 Yorum


Hazır kitaplardan bahsediyorken Chicago Public Library‘i üzerine yazmak istedim.

Benim ne elbise takıntım vardır, ne takı, ne aykkabı, ne çanta. Alışverişim genelde elzem ihtiyaçların listelenmesi ve birkaç mağazaya hop hop girip çıkarak alınması ile biter. Uzun uzun alışveriş merkezlerini dolanmak, aranmak, eşelenmek en büyük kabuslarımdandır.

Tek bir alışveriş kusurum vardır, o da kitap. İdeal iş fikirlerimden biri çay, çukulata ve kitap satan bir dükkan açmaktır ama sermayaden yeme ihtimali gözümü korkutur hep 🙂

İlk evimiz biraz ufaktı. Hele de çoluk çocuk da hayatımıza katıldıktan sonra yer problemi başgöstermeye başladı ve bazı kitaplarımı bağışlayıp kitap alışverişimi kısmak zorunda kaldım. Para hiç problem olmadı çünkü burada sahaf gibi ikinci el kitapçılarda 3-4 dolara istediğim kitabı bulmak işten değil.

O zamanlar Chicago Public Library‘yi biliyordum ama satın alıp evde biriktirmeden okumak için daha fazla faydalanmaya başladım. Kıpırcan doğunca ise kütüphanenin abonesi olduk.

1. Adres gösteren herhangi bir doküman ile mahalle kütüphanenizden bedava üyelik kartınızı alabilirsiniz.

2. Bu kart ile istediğiniz kitabı 3 hafta, istediğiniz video, DVD, kaset veya CD yi 1 hafta süre ile ödünç alabiliyorsunuz. Kitap sayısında üst limit 20. Sizin kütüphanenizde olmayan kitap, film veya CD yi sistem içinde reserve ettirip başka kütüphaneden kendi kütüphanenize getirtebilirsiniz.

3. Chicago Public Library‘nin websitesinden kitap reserve edebilir, süresi gelen kitapları başka bekleyen yoksa üç hafta daha uzatabilirsiniz. Kitap kataloğu inanılmaz geniş. Her kütüphanede sayısız çocuk kitabı mevcut. İster sadece alıp, okuyup geri verin. İsterseniz alıp okuyup, severseniz kütüphanenize katmak için satın alın.

4. Chicago Public Library‘nin websitesinden sesli kitap indirebilirsiniz. Bunları ya masaüstüne yükleyeceğiniz özel konsoldan veya Zune marka müzikçalardan dinleyebilirsiniz.

5. Chicago Public Library‘nin websitesinden büyük ve köklü araştırma kaynaklarına ücretsiz ulaşabilirsiniz.

6. Her kütüphanenin çok kapsamlı çocuk kütüphanesi ve okuma köşesi vardır. Kış günlerinde orada takılabilirsiniz. Bizim kütüphanenin çok güzel oyun alanı ve oyuncakları da (yapbozlar, bead maze, araba vs) var.

7. Kütüphanelerdeki değişik yaş grupları için hikaye okuma (story telling) saatlerine katılabilirsiniz.

8. İster çocuk ve gençler, ister yetişkinler için kurulan okuma klüplerine (book club) katılabilirsiniz.

9. Kütüphanenizden büyük müzeler için ücretsiz müze giriş kartı (museum pass) alabilirsiniz. Yalnız bunlar sayılı oluyor. Her zaman müsait olmuyor ve rezerve edemiyorsunuz.

10. İnternet sitesinden çocuklar için ve ikinci dili ingilizce olanlar için (ESL) kaynaklar bulabilirsiniz. Kütüphaneden internete girip, fotokopi çekebilirsiniz.

Chicago Public Library’nin merkez binası, Harold Washington Library de (üst resimde) görsel olarak çok hoş bir yapı. Sadece içinde olmak bile insana (benim gibi kitap hastalarına) inanılmaz mutluluk veriyor.

Artık pek İngilizce roman alıp kütüphanemde saklamıyorum ama uzun senelerdir tuttuğum bir veri tabanında, şimdiye kadar sahip olduğum ve (sahip olup olmasam da) okuduğum kitapların listesini tutuyorum.


Etiketler: ,
Kategoriler: Kütüphane, Seyahat

«       |       »




Trackbacks/Pingbacks

  1. Halk kütüphaneleri nimettir | Pratik Anne

Bir Yorum Yazın

designed by GeCe for personal use of Pratik Anne