Chicago’da çocuklarla – Chicago Park District

Aug 18, 2009 - 2 Yorum

Chicago Park District in hizmetlerine biraz detaylı girmek istiyorum. Burada hem çocuklarınızla hem kendinizi için yapabileceğiniz bir çok hizmeti, ya bedava veya çok cüzi meblağ karşılığında faydalanabilirsiniz. Bazı derslere ve sınıflara kayıt olmanız gerekiyor. İster online, ister parka şahsen giderek kayıt olabilirsiniz. Benim uzmanlık alanım 3-6 yaş ama ilkokul ve ortaokul çağı için de çok farklı seçenekler mevcut. Okul sonrası için after school programs da var.

Oyun alanları – Playlots (bedava) Şehrin içinde her iki üç blokta bir görebilirsiniz. Bazıları eski tip metal (yazın güneşte ısınıp yakıyor) ve tahtadan, yerleri woodchip denilen ve sinir olduğum tahta kabukları ile kaplıdır. Bazıları da yeni mantar kaplama yerler, plastik oyun alanları ve hatta içinde yaz için su fiskiyesi bile mevcuttur. Bu yenilerin boylarını da her yaşa göre yapıyorlar ki 18 aylık bebeler bile sağa sola koşuşturabiliyorlar. Benim için önemli olan rahatça koşmaları zaten. Eski oturduğumuz mahallede Alderman’ınımızın kopardığı bir grant ile bütün parklar yenilenmişti. Şimdi bize yakın 3-4 park var. Biri yepyeni. Artık mahalle sakinleri para toplayıp yenilemek için kampanyalar falan yapıyorlar.

18 ay -3 yaş arası sınıflar: (Moms, Pops & Tots) Parkların bazılarında eski tip, kırmızı kiremit binalar mevcut. Bunların içinde genelde iki üç sınıf, bir kapalı spor sahası, bazen bir egzersiz salonu ve bazen dans salonu vs bulunur. Buradaki dersler 18 aylıktan başlar. Oyun grupları, ebeveyn-çocuk oyun saatleri ve hikaye saatleri vardır. Haftada 1-2 saat, 4 aylığı $10-15 giçi uçuk bir rakama, oyuncaklar dolu bir oda ve bir sürü anne baba ve çocuk ile kaynaşabilirsiniz.

3-5 yaş arası yuva – Preschool Geçen sene tırım tırım anaokulu aranırken bir arkadaşım neden Park District i düşünmedin diye sordu. Ben de Park Distrcict in yuvası mı var ki diye geri sordum. Niye daha evvel söylemedin? O da sağolsun, sen duymamış olamazsın diye düşünmüştüm dedi. Geç buldum ama çok memnun kaldım. Haftada en fazla 3 gün, 1,5-2 saat arası. Evde çocuklarınıza bakıyorsanız 3-4 yaş için ideal. Ücreti 4 aylık $80 gibi inanılmaz bir rakam. Yemek dahil değil tabiki. Burada püf noktası bu yuva saatlerinin önünde ve arkasındaki artsin crafts, fun and games, seasonal sports vs gibi derslere de kaydedip 3-4 saat blok olarak parka bırakmak. Bütün dersleri aynı öğretmen verdiği için arka arkaya o biliyor zaten. Toplam $130 dolara 3 aylık, haftada üç yarım gün yuvaya vermiş oluyorsunuz. ben Kıpırcan’ı gönderdiğim sınıfın öğretmeninden de çok memnundum. Eline kalem almayan çocuk harıl hurul yazmaya başladı. Sene sonunda mezuniyet ve müsamere bile yaptılar.

3-5 yaş arası için sporlar – Early Childhood Recreation: futbol (soccer), basket, cimnastik (tumbling), tap and ballet. Kıpırcan’ı yuva olmadığı günlerde de enerjisini atsın diye futbol sınıfına götürüyordum. Hava kapalı olduğunda ve kışın kapalı spor salonunda ders yapıyorlar. 3 yaştan itibaren tumbling denilen yer cimnastiği ve tap and ballet denilen dans dersleri de var. Profesyonel ve katı bir ders değil. Maksat çocuklar enerjilerini atıp bu dallara aşinalık kazansınlar. Gittiğimiz bir futbol dersinde öğretmen günde bir hareket gösteriyordu. Günün gerisi topu ellemeden ayakla götürüp doğu karşı kaleye gol atmakla geçiyordu.

Yaz kampları – Summer camps/Playcamps: Bu yaz bu kamp hayatımızı kurtardı. Kamplar 4 yaşında başlıyor. Hergün, günde 4 saat. 50 çocuk, 7-8 erli gruplarda. Her grubun başında bir genç (18-19 yaşında) camp counselor ve bir de 16 yaşlarında yardımcı. Bazen ayrı ayrı, bazen 50 si bir arada bir sürü aktivite yapıyorlar. Hava müsait olduğu sürece parkta dışarıdalar. Devamlı koşuyorlar, oynuyorlar, arada elişi vs. İki kere sinemaya, bir kere oyun salonuna gittiler. Su oyunu günlerinde çocuk havuzunda veya fıskiyelerde azıyorlar. Alanda daha büyük çocuklar da oluyor tabi. Bu kampın Kıpırcan’ın dışa açılmasına, kendini idame etmesine, kendi yaşıtları ve büyükleri ile ilişkilerine, daha cesur olmasına ve ödlekcanlığının gitmesine ve ingilizcesine çok faydası oldu. Başlarında dur, yapma, etme, bağırma demeyen gençlerle 50 çocuğun kendi kendilerine idare etmesini görseydiniz. O kadar gürültüyü anne baba olmuş insanlar kaldıramaz. 🙂 6 haftası öğle yemeği dahil $220 dolardı.

Tenis kortları: Artık pek oynayamasak da şehrin bir çok yerinde bedava tenis kortları mevcut. Yavaş yavaş yenileniyorlar. Sert yüzey. Belli kuralları var. Çok basit. Bu yaz hep gitmek istedik Kıpırcan ve Kımılnaz ile, koşuşturmacadan kısmet olmadı.

Yüzme havuzları: Açık havuzlar da var kapalı havuzlar da. Bizim için yazın favorisi. Bu sene hava elverdiğince akşamları iş çıkışı çocukları götürdük. Yine bedava. Bazen kalabalık oluyor ama biz zaten çocuklar tepişsin diye gidiyoruz. Havuzların belli saat çizelgeleri (schedule) var. Aile saatlerinde alıyoruz çocukları. Suya atlayıp çıkıyorlar. Bazı parkların fıskiyeli çocuk havuzları var (oyun alanlarındaki fıskiyelerden ayrı). Bilekten az yüksek, sağda solda fıskiyeli ve kaydıraklı, başında ebeveyn olması lazım. Burada yüzme dersleri geç yaşta başlıyor. Yüzme dersine erken başlamak isterseniz ya YMCA’de veya özel havuzlarda gitmek lazım. Kendinizi için open swim veya lap swim saatleri gidebilirsiniz. Lap ücretli olabiliyor veya en azından kayıt olmanız lazım. Çocuklarla open swim e gitmenizi tavsiye etmem, çok fazla teenager oluyor.

Buz pateni sahası – Ice Rink: Kışın belli yerlerde olan buz pateni sahalarında ister açık saatlerde serbest takılabilir, ister derslere kaydolabilirsinizi. Giriş $3, paten kirası da bir okadar ucuzdu. Buz pateni için kışın Millenium Park’ta, Bean’in altında kurulan İce Rink’e de gidebilirsiniz. Açık havanın keyfi başka oluyor.

Yetişkinler için dersler, kurslar ve sporlar: Parklardan kendiniz için farklı alanlarda derslere katılabilirsiniz. Spor, dans, aerobik, el işleri, kitap klüpleri.

Kapalı spor alanları Basket sahası, egzersiz salonları. Bazı park binalarında dönemlik cüzi miktarda üye olup kullanabileceğiniz egzersiz aletleri ve ağırlıklar mevcut.

Açık spor alanları beyzbol, futbol(soccer). Parkların genellikle beyzol ve futbol dersleri ile beraber takımları ve ligleri de oluyor. Takip ederseniz hem çocuğunuz düzenli spor yapar, hem de arkadaş çevresi edinmiş olur. Sanırım bunlar 5 yaşından itibaren başlıyor.

Yazın açık hava film gösterimleri, konserler, çocuklar için müzikli buluşmalar, aile etkinlikleri (family fairs, halloween fairs vb). Parklara gittikçe asılan ilanlarda veya geçen yazımda bahsettiğim dergilerde bu etkinlikler listelenir. Bu etkinlikleri Chicago Park Districts Events başlığı altında bulabilirsiniz. Çok güzel klasik müzik, jazz ve latin müziği konserleri oluyor. Filmler de çocuk filmleri oluyor. Yalnız hava karardıktan sonra olduğu için bize uymuyor. Tabi ki bedava.

Ekstra Yazın başında, genelde mayısın 2. haftasonu Kilbourn Park’ta indirimli organik fide satışı oluyor.

Burada yaşıyorsanız vergilerimizle sunulan bu hizmetleri sonuna kadar tepe tepe kullanın derim. Pahalı ve marka muadillerinden aşağı kalmadıklarını göreceksiniz. Ziyarete geldiyseniz bile tadını çıkarın.


Etiketler: ,
Kategoriler: Oyun, Seyahat

«       |       »




"Chicago’da çocuklarla – Chicago Park District" için 2 Yorum yapılmış.

  1. banu says:

    Türkiye'de çocuk büyütürken biz debelenip duruyoruz, bu kesin…

    Kasım için Kurban Bayramı ve Thanksgiving'i sentezleyip ortaya karışık bir program çıkartmaya çalışıyoruz. Uzun zaman sonra ilk defa iş değil de tatil amaçlı seyahat edeceğiz. Chicago'da olacağımız günler netleşsin hemen yazacağım :))

  2. Pratik Anne says:

    Tamamdir. Bekliyoruz dort gozle o zaman.

Bir Yorum Yazın